Ni hao ja privet! Tervetuloa seuraamaan ja mukanaelämään matkojani! Yhtä hyvää matkaa sinulle kuin minullekin!

sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Kirkossa

Pieniä tiedonmurusia venäläisestä ortodoksikirkosta. Täällä Tverissä kirkkoja alkaa olla joka toisessa korttelissa. Eli käytännössä niitä on ihan joka paikassa. Monet on remontoitu Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen ihan uusiks, samoin uusia ikoneja on tehty paljon. Yllättävän paljon on kuitenki myös vanhoja ikoneja, jotka uskovaiset on pelastanu vanhoista kirkoista ennen ku ne on tuhottu. Neuvostoliiton romahettua niitä vanhoja ikoneja alettiin löytään ullakoilta ja varastoista ja ties mistä ja pikkuhiljaa niitä on lahjotettu tai myyty takas kirkoille. 

Kirkoissa riittää ihan kävijöitä, joku 60% venäläisistä on ortodokseja ja aika monet käy säännöllisesti kirkossa. Jumalanpalvelukset kestää sen 3-4 tuntia, joten niissä ei käydä kovin usein, mutta ikoneille viedään kynttilöitä ja monet jättää myös esirukouspyyntöjä. Ainaki pappien vatsojen ja kultasten kupoleitten perusteella kirkoilla menee ihan hyvin, ja miks ei menis. Jos ortodoksi tekee jotain pahaa, se haluaa yleensä sovittaa sen, vaikka ostamalla kirkolle ikonin tms. Lisäks ortodoksisuus tekee hiljalleen paluuta valtionuskonnoks, vaikkei sillä vielä sellasta nimikettä ookkaan. Ehkä Putin kohta antaa sen, jos näyttää että sen suosio laskee. ;)

Pääsiäiskirkko oli ihan täynnä.

Ristikulkue

Kirkkaalla viikolla saa kuka tahansa käydä soittamassa kirkonkelloja. 

Luostarin kirkon kellotorniin mentiin tällasen ullakon kautta.

1800-luvun portaat ei oo kovin leveät.

Mun pääsiäinen pelastu, kun luostariekskursiolla meille kaikille tarjottiin pashaa ja kulitsaa! Nammm.

Pääsiäisenä ja 40 päivää sen jälkeen ortodoksit tervehtii toisiaan sanomalla Kristus nousi kuolleista! Ja siihen vastataan Totisesti nousi.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia kuvia ja kertomuksia...tuo pasha näyttää kyllä herkulta! Luin kerralla läpi monta bloggauskertaasi :)
    Kiitän
    Kikka

    VastaaPoista