Ni hao ja privet! Tervetuloa seuraamaan ja mukanaelämään matkojani! Yhtä hyvää matkaa sinulle kuin minullekin!

sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Kiinalainen teekulttuuri


Kiinassa juodaan paljon teetä. Ihmiset kuljettaa teekuppeja mukanaan missä vain. Esimerkiksi ulkotöissä, retkellä, kaupungilla kävellessä... Voitte vaan arvata, miten hämmentyny mä olin ku näin kaikkien juovan vihreistä kupeista jotain tummahkoa mönjää. Se näytti aluks joltain kokikselta tms. Mut teetä se on, yks kiinalainen teekauppias sano, että luultavimmin vihreetä teetä tai oolong teetä.

Teekauppoja on myös joka kulmalla. Starbucksit ym. coffee shopit löytyy kyllä länsimaalaistyyppisistä ostoskeskuksista, mutta teekauppoja ja teehuoneita on jokapuolella. Ja koska niitä on niin runsaasti, voinee olettaa, että niitä myös käytetään ahkerasti. Ite en oo kovin monesti eksyny sisään, mutta ehkä pitäs joskus mennä käymään teellä.

Teetä tarjotaan jokapaikassa. Parturissa saa juotavaks teekupin. Hieronnassa saa teekupin tai useammankin. Joissain ravintoloissa annetaan teepannu jo ennen ku aletaan tilaamaan ruokaa. Yleensä annetaan sellasta tosi laimeeta jasminteetä.

Arkinen teemestari
Tossa ylemmässä kuvassa on nyt sit teehuone yhessä hutongissa Beihai-puiston itäpuolella. Kuvasta löytyy teepannu, jossa on kuumaa vettä, kuppien desinfioija, juomakuppeja, eläimiä (jotka vaihtaa väriä lämpötilan mukaan, yleensä aina ennen ku aletaan tekeen teetä, noi huljauttaa noi eläimet sillä keitin vedellä ja siten varmistaa että vesi on varmasti tarpeeki kuumaa), kuppeja, joihin tee tehdään (valkoset), kaks jasmininkukkateekuppia, joku kannu, teepurkki ja annoslusikka. Oisko siinä ainaki jonkuverran?

Tonne minikuppiin sitä teetä, noi kukat on jasminin kukkia, maku jasminteehen tulee niistä. Monesti tätä jasmin teetä annetaan vieraille, koska noi kukkien aukeeminen on hieno tervetuloatoivotus. Tosta kukasta lähtee makua pariki päivää, joten tota kukkaa voi pitää tuolla lasissa vaikka pari päivää ja lisätä aina välillä vaan vettä.

Kiinalaisethan ei juo mitään ruualla. Tai siis no, kuumaa vettä joo, ja keitto lientä. Mutta tässä kuva yhestä ruokapöydästä missä oon istunu. Bongatkaa toi teepannu tuolta. Siel oli kuumaa vettä mut se tuli automaattisesti tilaamatta. :) Kiinalaiset...
Mut on monesti pyydetty seuraamaan kiinalaista teeseremoniaa. En oo ikinä uskaltanu lähtä koska tuntemattomien englantiapuhuvien kiinalaisten seuraan ei kannata pahemmin löyttäytyä (kantapään kautta opittua). Mutta kaks kertaa oon noita teemestareita seurannu ja onhan niillä tietyt tavat, miten ne kaataa vettä pannusta, miten ne sihtaa kuppiin ja miten sitte se tee pitää juoda tuolta minikupista vasta sitte, ku on lämmittäny sormensa siinä reunalla ja haistellu sitä teen hajua.

Ja oikeet teekupit ja kannu on nimenomaan sellaset ihan minit. Ton teekupin näätteki jo tosta ylhäältä. Ja "oikee" teepannu on myös ihan pieni, vetoisuudelta ehkä desin tai pari. Olikohan se Kungfun jäliltä vai kenen... Jonku hyvin vanhan ainaki. 

Tässä aikalailla kaikki mitä tiiän. Aika mielenkiintonen linkki savipannuista tähän loppuun, kuulosti kerta niin tutulta. :)

2 kommenttia:

 1. Moikka!
  Lisää suomalaisia täällä!

  Laita mulle vaikka mailia niin kutsun sut johonki meiän suomi iltoihin!
  sn@pxp.hk

  Terveisin,
  Sebastian

  VastaaPoista